Hanggliding er ikke bare en luftsport, det er en reise til frihetens grenser, der jorden og himmelen møtes. Forestill deg å sveve gjennom luften, med vinden som din nærmeste allierte, mens du ser verden fra et fugleperspektiv. Hangglidere representerer en blanding av et seilflys eleganse og en paragliders bærbarhet.
Å sette en hangglider i bevegelse er en ekstatisk opplevelse i seg selv. En hangglider startes som regel ved at piloten løper glideren i gang nedover en bratt bakke. Med nok fart løfter glideren seg grasiøst opp i himmelen. For dem som ønsker et alternativ, er det også mulig å starte ved hjelp av vinsjopptrekk eller ved slep bak et mikrofly.
Noen hangglidere kan påmonteres hjelpemotor. Hvis man starter og lander ved hjelp av pilotens føtter, er den da fremdeles en hangglider, men monteres hjul, sorterer den under sportsfly-kategorien.
Men husk, som med all luftsport, er hanggliding et samspill med naturen. På en solfylt sommerdag, kan pilotene utnytte termikk, som gir oppadgående luftstrømmer, til å klatre høyere og seile gjennom skyene.
For de som er interessert i å ta steget inn i denne spennende verdenen, er Norge et flott sted å starte. Det norske utdanningssystemet Safe Pro, etablert i 1982, har satt standarden internasjonalt for hanggliding-utdanning. For å sørge for alle piloters sikkerhet, har Luftfartstilsynet også innført spesifikke forskrifter som dekker alle aspekter av flygingen. For de unge eventyrerne, vær oppmerksom: den magiske alderen for å begynne med hanggliding er 15 år.
Så, hva venter du på? Ta steget, kjenn på friheten, og bli en del av hangglidingens magiske verden!
Hanggliding som idrett
Konkurranser i hanggliding følger prinsipper som likner på dem man ser i seilflyging. Utøverne skal enten fullføre en forhåndsbestemt løype på opptil 200 kilometer på kortest mulig tid eller streve etter å fly så langt som mulig. I "speed gliding" er løypene kortere, og konkurransen foregår ofte i nedoverbakke over spesielle løyper med porter som skal passeres. Akroflyging derimot, fokuserer på utførelse av akrobatiske manøvrer i luften.
Konkurranser har vært en del av hanggliding siden tidlig 1970-tall, og i Norge fra 1974. Det første offisielle verdensmesterskapet ble holdt i Østerrike i 1976, mens Norge arrangerte sitt første nasjonale mesterskap i 1978. På slutten av 1990-tallet ble GPS-teknologi tatt i bruk for å dokumentere flyging langs fastsatte ruter. VM arrangeres nå annethvert år, med mesterskapet for kvinner og faste vinger holdt av Quest Air i Florida i 2006 og et annet i Big Spring, Texas i 2007.
I 1980 ble hanggliding anerkjent av Norges idrettsforbund gjennom hang- og paragliderseksjonen under Norges luftsportsforbund/Norsk Aero Klubb. I 1986 mottok sporten også anerkjennelse fra Den internasjonale olympiske komité (IOC). I Norge er det omtrent 400 aktive utøvere av hanggliding. Landets hovedanlegg for hang- og paragliding ligger i Vågå.
En spesiell merknad: Den 4. juli 2008 satte Werner Johannesen en imponerende rekord ved å fly sin HG-2 hangglider 234,8 km fra Trysilfjellet til Bjorli i Gudbrandsdalen. Samme dag fløy Olav Opsanger fra Trysilfjellet og landet i Lesjaskog, Gudbrandsdalen, og satte dermed en ny rekord for HG-1 hangglidere med en avstand på 225,1 km. For klarhetens skyld er HG-1 typisk "vanlige" hangglidere som styres ved vektskift, mens HG-2 ofte refereres til som "fixed wing" og har styring gjennom ror og spoilere.